Taiji meesters en leraren

Wee Kee Jin (1956- ) woonde en studeerde onafgebroken van 1983-1988 bij master Huang Sheng Shyan. Een privelege slechts voorbehouden aan 4 studenten. Hij won in 1989 de gouden Medaille in de World Cup Martial Arts Championship. In 1991 verhuisde hij naar Nieuw Zeeland, waar hij de School of Central Equilibrium stichtte. Hij geeft voortdurend workshops in Europa en Australie en staat bekend om zijn open manier van lesgeven.

 

HUANG SHENG SHYAN (1910-1992) studeerde vanaf zijn 14e jaar taoistische geneeskunde en martial arts. Hij was een meester in de kunst van White Crane, die hij leerde van master Xie Zhong-xian. Op zijn 37e verhuisde hij naar Taiwan om vervolgens 10 jaar bij Professor Cheng Man-ch’ing te trainen en werd een van zijn topstudenten. Twee andere topstudenten waren Benjamin Pang Jeng Lo en William Chen, die beiden naar Amerika verhuisden en daar Taiji-scholen oprichtten.

In de loop van de 30 jaren die hierop volgden heeft Master Huang duizenden studenten gehad. Hij verhuisde naar Singapore en Maleisie en heeft vele scholen in Zuidoost-Azië opgericht. Hij verfijnde tai chi op een buitengewone en intelligente manier en bracht meer systeem aan door vooroefeningen en pushing hands in overeenstemming te brengen met de vorm.

 

CHENG MAN-CH’ING (1900-1975)
Hij was een leerling van Yang Ch'eng-fu. Hij wordt ook wel 'de professor' genoemd en staat bekend om zijn 5 kunsten: taiji, poëzie, schilderkunst, kalligrafie en Chinese geneeskunst. Professor Cheng was een van de eerste meesters die Tai chi openlijk onderwees aan het Westen en de vorm inkortte tot 37 houdingen.YANG CH’ENG FU (1883-1936) was de derde zoon van Yang Jien-HOu Hij ontwikkelde de lange stijl met vergrotende bewegingen. Zijn stijl was open en soft (a bullet within cotton)

YANG JIEN-HOU (1839-1917),de derde zoon van Yang Lu-chan

YANG LU CH’AN (1799 -1872) was de eerste buitenstaander die de kunst leerde van de Chen-familie en de yang-stijl introduceerde.
Hij zegt hierover: het omvat 13 basis vormen, maar de toepassingen in de bewegingen zijn onuitputtelijk. De beweging komt van het lichaam en verbindt zich met het spirituele. Daarom zal het moeilijk zijn om de subtiele kennis te doorgronden, tenzij je goed en lang traint.

CHEN CHANG-XING (1771-1853) behoorde tot de 14e generatie van de Chen familie. De oudst bekende vorm wordt aan hem toegewijd.

CHEN WANG-TING (1597-1644) is van de 9e generatie Chen familie. Oprichter van de oude vorm van 74 houdingen.